[email protected] 080 12 03 BreastScan

Zakaj vaje za hrbtenico ne pomagajo?

Veliko naših pacientov prihaja k nam zaradi bolečin v hrbtenici, predvsem v spodnjem delu. Večina od njih ob prvem obisku pove, da so »pridno izvajali vaje, ki nič ne pomagajo«. Čista resnica. Torej, zakaj pri bolečinah v hrbtenici z vajami ne odpravimo bolečin?
Prvo pravilo je, da v obdobju bolečin ne smemo krepiti mišic. Zlato pravilo se glasi:
vaje za hrbtenico služijo kot odlična preventiva za vzdrževanje stanja, krepitev mišic, izboljšano gibljivost,…vendar le v obdobju, ko bolečin ni.
Bolečine v hrbtenici ločimo na:

  1. Akutne bolečine: to so obdobja, ko so bolečine zelo močne. Če močna bolečina ne popusti v nekaj dneh, svetujemo obisk zdravnika.
  2. Kronične bolečine: to so bolečine, ki trajajo dlje časa, vsaj 3 mesece. Bolečine niso tako izrazite, so pa bolj ali manj prisotne ves čas.
  3. Zmerno močne bolečine: to so bolečine, ki nam ovirajo vsakdanja opravila, vendar jih z močno voljo lahko »premagamo« čez dan, v veliko primerih pa nam otežujejo spanje.
  4. Blage/občasne bolečine: tem bolečinam na žalost ne posvečamo dovolj pozornosti, zato se sčasoma spremenijo v bolj intenzivno različico. Pogosto so to bolečine, ki jih zamenjamo z utrujenostjo oz. izčrpanostjo, nastopijo lahko le ob določenem gibu ali obdobju dneva (npr. zjutraj, ko vstanemo ali ponoči v  določenem položaju).

Torej, vaje za hrbtenico v fazi bolečin niso primerne, izjemoma le v primeru blagih/občasnih bolečinskih občutkov.
Potrebno je vedeti, da tudi vse, kar počnemo čez dan, lahko poimenujemo »vaje«. Zato je potrebno poleg pravilnega izvajanja vaj poznati tudi osnove pravilnega gibanja; od obračanja v postelji, premikanja, dvigovanja, sedenja za računalnikom itn. Hrbtenica je najmanj obremenjena, kadar ohranja svoje naravne krivine, zato skušajte tak položaj obdržati pri vseh dnevnih opravilih in tudi med počitkom. Izogibajte se aktivnostim, ki zahtevajo nenadne in sunkovite gibe.
Dandanes lahko na spletu najdete veliko vaj, ki jih toplo odsvetujemo. Pred samim izvajanjem dobro preverite, v kolikor gre za vaje z medicinsko osnovo.

Vaje, ki so preverjeno učinkovite, lahko najdete tudi na naši spletni strani v obliki tiskane verzije ali videa: https://www.mo-gy.si/vaje-za-hrbtenico/

Pa še OPOZORILO, ki si ga je vredno zapomniti.
Takoj obiščite zdravnika:

  • če je bolečina izjemno močna,
  • če močno bolečino spremljajo mravljinci,
  • če se pojavi slaba moč v nogah,
  • če se pojavijo težave pri odvajanju vode in blata.
Če se vam zdi članek uporaben, ga lahko priporočite prijateljem