O manualni medicini

Manualna medicina je posebna tehnika zdravljenja, ki obsega tako diagnostiko kot terapevtsko zdravljenje. Z njo zdravniki specialisti zelo uspešno odpravljajo simptome hrbtenice, sklepov, mišic, bolečin v križu, glavobolov, vrtoglavic, slabosti, težav na področju notranjih organov in določenih nevroloških obolenj.

Moto manualne medicine je odprava bolečine in njenega vzroka brez zdravil in kirurškega posega. Njen osnovni namen je povrnitev v predhodno stanje ali, v kolikor to ni možno, uspešno lajšanje simptomov, ki povzročajo težave oziroma bolečine. Največ težav dandanes predstavljajo bolečine v križu in bolečine v vratu, kar so večinoma posledice dolgotrajne prisiljene drže. Pogost simptom zdravljenja je hernija diska, pri kateri je zdravljenje z manualno medicino izjemno uspešno, ozdravljenih je v povprečju več kot tretjina pacientov, ki že imajo sicer predpisan operativni poseg za tovrstno indikacijo.

Manualna medicina je v Sloveniji priznana kot uradna veja medicine, vendar le pod pogojem, da jo izvaja zdravnik, ki je predhodno opravil specializacijo iz nevrologije ali ortopedije. V Sloveniji sicer specializacije manualne medicine ni mogoče opravljati, zato je zdravnikov specialistov pri nas izredno malo, prihajajo pa večinoma iz Rusije, kjer obstajajo tudi največji in najbolj napredni centri manualne medicine v svetu.

Kaj in kako zdravimo z manualno medicino

Manualna medicina obsega zdravljenje v vseh treh predelih hrbtenice; vratnem, prsnem in ledvenem, in težav, ki so s tem povezane; bolečine v sklepih, glavoboli, vrtoglavice, šumenje v ušesih, nestabilnost pri hoji, mravljinčenje oziroma omrtvelost udov, bolečine v mišicah in še mnogo drugega. Pri večini ljudi, starejših od 40 let, se pojavlja tudi osteohondroza ali posedanje vretenc ter posledično zmanjševanje medvretenčnega prostora. Po 60. letu starosti pa se pri večini pojavljata spondiloza (izrastki na vretencih) in spondiloartroza. Posledice se kažejo z zmanjševanjem gibljivosti in z bolečinami v različnih delih telesa. Večino teh težav je mogoče zelo učinkovito pozdraviti z manualno medicino.

Ob prvem obisku zdravnika, specialista manualne medicine, se opravi pregled pacienta ter analiza vseh predhodnih izvidov, za katere je zaželeno, da jih pacient prinese s seboj; nevrološki pregled v celoti, manualni pregled,  gibljivost sklepov, mišic, tetiv in vezivnega tkiva, oceno drže in gibanja. Le na podlagi tega se lahko odloči za nadaljnje zdravljenje. Na prvem pregledu se ugotavlja tudi tonus mišic, stanje hrbtenice ter preveri reflekse. S pomočjo podrobne anamneze se zdravnik odloči za individualno terapijo, če je potrebno, pa pacienta pošlje še na dodatne preiskave. Manualna terapija je varna in neboleča, ne dovoljuje se nikakršnih sunkovitih gibov, ki bi lahko privedli do neprijetnih bolečin (t.i. mehke tehnike manualne medicine). Veliko pacientov občuti zmanjšanje bolečin že po prvem obisku, sicer pa za popolno odpravo bolečin določenega simptoma, kot je dolgotrajna bolečina v križu, zadošča v povprečju pet obiskov.

Učinkovito zdravljenje, zadovoljni pacienti

Uspešnost zdravljenja z manualno medicino je po prvi terapiji (to je od 4 do 6 obiskov) okoli 80 odstotna, pri čemer je 40 odstotkov pacientov v celoti ozdravljenih, pri enakem odstotku pacientov so ozdravljeni glavni simptomi, pri preostalih 20 odstotkih pa je viden napredek, vendar so praviloma potrebne še dodatne terapije.

V ordinacijah MO-GY po Sloveniji že več kot 20 let zdravimo paciente vseh starosti, tudi otroke z idiopatsko skoliozo 1. in 2. stopnje. Veliko je tudi vrhunskih športnikov. Pri slednjih gre v prvi vrsti za odpravljanje simptomov, ki so posledica aktivnih treningov in poškodb. Večina naših pacientov pa predstavljajo ljudje, s težavami v različnih predelih hrbtenice, ki so posledica degenerativnih sprememb oziroma dolgotrajne prisiljene drže. Po uspešnem zdravljenju priporočamo redne kontrolne preglede in terapije za vzrdževanje zdravstvenega stanja.

Po čem se manualna medicina razlikuje od kiropraktike? 

Manualna terapija je vrsta osteopatske tehnike za zdravljenje gibalnega sistema in ima skupne korene s pri nas bolj znano kiropraktiko. Od nje se razlikuje predvsem:

  • po tem, da mora imeti manualni terapevt visoko medicinsko izobrazbo, specializacijo ustrezne smeri (fiziatrija, nevrologija, ortopedija) in ustrezno specializacijo manualne medicine;
  • po načinu in vrsti diagnostike z upoštevanjem vseh diagnostičnih metod uradne medicine;
  • po tehniki zdravljenja, ki je praviloma mehkejša in manj direktna;
  • po spremljajočih tehnikah masaže, kjer je najbolj pomembna t. im. PIR masaža – postizometrijska relaksacija za sprostitev obhrbteničnih mišic.

Manualna terapija je lahko zelo učinkovita, vendar je njeno področje uporabe omejeno predvsem na nekatere bolezni hrbtenice in gibalnega sistema. Osnova manualne terapije je diagnostika, ki poleg pregleda obstoječe dokumentacije obsega še manualni pregled hrbtenice, sklepov, mišic in živčnega sistema. Le na osnovi tega je manualna terapija lahko učinkovita in varna, zato mora imeti manualni terapevt obvezno predhodno visoko medicinsko izobrazbo.