[email protected] 080 12 03 BreastScan

Storitve

Manualna medicina

Manualna medicina je osnovna dejavnost ordinacij MOGY. Pokriva področje zdravljenja gibalnega sistema (hrbtenice, sklepov, mišic, vezivnega tkiva) in predstavlja najbolj dovršeno obliko preventivnega zdravljenja, protibolečinske terapije, rehabilitacije in post rehabilitacije.

Zdravljenje z manualni medicino obsega klinični pregled in nadaljnjo obravnavo s terapijami. Tako preglede kot terapije izvajajo zdravniki specialisti nevrologi, ortopedi oz. fiziatri, ki imajo opravljeno tudi dodatno specializacijo s področja gibalnega sistema – manualne medicine.

Ob prvem obisku zdravnik opravi klinični nevrološki/ortopedski pregled, preveri stanje mišic, vezivnega tkiva, refleksov, oceni držo, gibanje in preuči medicinsko dokumentacijo (izvide in slike) za obstoječe težave, če bolnik z njimi razpolaga. Na tej podlagi predpiše število terapij, v kolikor obstajajo realne možnosti za zdravljenje z manualnimi tehnikami. V kolikor je pred terapevtskim zdravljenjem za natančno postavitev diagnoze potrebno opraviti dodatne preiskave, bolnika nanje napotimo.

Manualna medicina za zdravljenje gibalnega sistema ponuja učinkovite in hitre rešitve. Za najbolj pogoste težave kot so dolgotrajna bolečina v križu ali bolečina v vratu, ki seva tudi med lopatice in v roke, se priporoča od 4 do 6 terapij. Pri terapijah gre za mehke tehnike delovanja na gibalni sistem, pacient ne občuti bolečin, ni pritiskov in sunkovitih gibov.

Laser terapija

Terapija z nizko frekvenčnim laserjem (ang. LIL oz. Low Intensity Laser) omogoča zdravljenje akutnih in kroničnih procesov v tkivu.
Laser terapija v medicini omogoča tri različne učinke:
1. fotokemični vpliv (vplivamo na prepustnost celic v tkivu in pospešujemo encimske procese, kar pomaga pri obnavljanju tkiva),
2. fotomehanski učinek (impulzi ustvarjajo biostimulativne valove v globokem tkivu, kar zavira prevajanje bolečine po živčnih vlaknih in sproža izločanje endogenih opoidov – zaviralcev bolečine, hkrati pa pospešuje regeneracijo in obnavljanje degenerativnih procesov, tudi hrustančnega tkiva
3. fototermični učinek
Najbolj koristni učinki zdravljenja z laser terapijo:
– protibolečinsko
– protivnetno
– biostimulativno (celjenje tkiva)

Elastični terapevtski trakovi

Kineziološki (Kinesio) trakovi so posebni medicinski trakovi z nanešenim lepilom, s katerimi nekoliko privzdignemo kožo in podkožno tkivo, pri čemer povečamo prostor med mišičnim tkivom in kožo. Na ta način je omogočena sprostitev pritiskov na živčne receptorje, povečanje pretoka krvi in limfe ter posledično zmanjšanje bolečine. Trakove namestimo v sklopu obravnave s tehnikami manualne medicine, v kolikor je to ustrezno.

Fotobiostimulacija

Zdravljenje s svetlobo dopolnjuje zdravljenje različnih bolezenskih stanj in poškodb. Uporabljamo svetila z LED diodami v spektru rdeče in NIR (Near Infra Red) svetlobe. Fototerapija omogoča stimulacijo regenerativnih procesov v celičnih strukturah, učinki pa se nadaljujejo na celični, tkivni in sistemski ravni.
Fotobiostimulacija se uporablja predvsem za:
– zmanjšanje mišično-skeletne in nevrogene bolečine,
– okrevanje po mišično-skeletnih poškodbah in operativnih posegih,
– celjenju ran, brazgotin, sproščanju mišic in druge indikacije.

Kinezioterapija

Nudimo individualne terapevtske vaje za različne namene; vzdrževanje doseženega zdravstvenega stanja po opravljenih terapijah, rehabilitacija po poškodbi, vadba pri kroničnih boleznih, zdravstveno-preventivna vadba itd.
Ob pravilnem oblikovanju vaj vplivamo na lajšanje določenih znakov bolezni, celjenje tkiv, odpravljamo nepravilnosti v drži, bolečine v hrbtenici in sklepih, ohranjamo motorične sposobnosti in delujemo preventivno proti zdravstvenim težavam gibalnega sistema.

V ordinacijah MOGY se v procesu obravnave pacienta poslužujemo različnih tehnik zdravljenja in so že vključene v ceno posamezne terapije.* Dodatne storitve se izvajajo po presoji zdravnika in niso na voljo v vseh ordinacijah.

*V ceno posamezne terapije ni vključena terapija z laserjem, ki jo zdravnik lahko priporoča kot samostojno ali dopolnilno metodo v procesu zdravljenja.