[email protected] 080 12 03 BreastScan

Navodila za paciente

Vaše zdravje je naša skrb

Manualna medicina je posebna tehnika zdravljenja, ki poleg natančne diagnostike (klinični pregled specialista manualne medicine) obsega tudi zdravljenje simptomov, ki so posledica sprememb na področju hrbtenice, sklepov, mišic, vezivnega tkiva idr. (manualna terapija).

Manualna medicina sodi v področje uradne medicine, njene tehnike lahko izvajajo izključno zdravniki (dr. med.), ki so predhodno opravili specializacijo iz nevrologije, ortopedije ali fiziatrije. Storitve manualne medicine po SKD dejavnosti sodijo pod šifro 86.909 – Druge zdravstvene dejavnosti.

Razlika med manualnimi terapevti in specialisti manualne medicine je, da terapevti niso nujno zdravniki, kar pa lahko bistveno vpliva na postavitev pravilne diagnoze. Pravilno postavljena diagnoza je ključnega pomena za uspešno nadaljnje zdravljenje. V ordinacijah MOGY so zaposleni izključno zdravniki, specialisti manualne medicine, s priznanimi izobraževanji na področju Republike Slovenije.

Med vsemi vrstami terapij brez zdravil je manualna medicina najbolj patogenetsko utemeljena in klinično uspešna metoda zdravljenja težav, povezanih s hrbtenico. Glavni vzrok težav izvira iz napačnega sodelovanja aktivnih in pasivnih delov gibalnega sistema, manualne tehnike pa omogočajo povrnitev ustreznega gibalnega stereotipa pri čemer stopnja obrabe vretenc in diskov ni bistveno pomembna. Zdravljenje s tehnikami manualne medicine poteka individualno, pacient pa pri samem poteku zdravljenja aktivno sodeluje.

Pregledu sledi sklop terapij (povprečjo število terapij je med 4 in 6 obiskov), po končanem zdravljenju zdravnik predpiše morebitni kontrolni pregled oziroma preventivne terapije.

Pri večini oblik zdravljenja gre za odpravljanje vzrokov težav, kar pomeni popolno ozdravljenje. V primerih, ko prvotnega stanje ni možno doseči (npr. obrabne spremembe), zdravljenje poteka simptomatsko s ciljem lajšanja bolečinskih občutkov in zaustavljanja ter preprečevanja nadaljnjih sprememb.

Kombinacijo tehnik zdravljenja izbere zdravnik, ki je opravil klinični pregled. V času trajanja terapij odsvetujemo uporabo drugih tehnik zdravljenja, ki na kakršen koli način vplivajo na mišično-skeletni sistem (npr. fizioterapija, masaža, razgibavanje, raztezanje itd.)

Glavne tehnike manualne terapije so:

 • mišice –raztegovanje, različne tehnike za relaksacijo, masaža, lokalni pritisk (t.i. mioterapija)
 • fascije –raztegovanje, lokalni pritisk
 • vezi –raztegovanje
 • sklepi –mobilizacija in manipulacija
 • medvretenčne ploščice –trakcija
 • pokosntnica –lokalni pritisk
 • koža –raztegovanje

Po samih terapijah (predvsem v začetni fazi) se lahko takoj oziroma čez čas (1-2 dni) pojavijo simptomi, kot so bolečine v različnih delih telesa, predvsem v mišicah, ki so posledica terapije (tako imenovana reakcija). Pogost je občutek, da se spreminja vzorec drže, hoje.

Za zagotovitev učinkovitosti terapij je potrebno dosledno upoštevati naslednja navodila. Med zdravljenjem ni primerno:

 • dvigovanje težkih bremen ter preobremenitev (npr. majhni otroci, težke vrečke iz trgovine, drva, košnja trave, …)
 • opravljati dela, ki zahtevajo večjo fizično obremenitev (vrtnarjenje, športne aktivnosti, …)
 • daljši čas opravljati dela, ki zahtevajo ponavljajoče se gibe in/ali prisiljeno držo (likanje, čiščenje oken, beljenje, obrezovanje dreves, poklici kot so zobozdravnik, kozmetičar, frizer, dolgotrajno sedenje pri računalniku, …)
 • spanje na trebuhu in uporaba t.i. ortopedskega vzglavnika (povprašajte zdravnika glede ležišča, ki je primerno za vas)
 • izpostavljati se prepihu in mrazu (klimatske naprave)
 • umivanje glave v predklonu (z glavo naprej) ali pri frizerju z glavo nazaj (predvsem v primeru težav z vratno hrbtenico)
 • gretje oziroma hlajenje obolelega dela (odvisno od diagnoze)
 • izvajanje sunkovitih in hitrih gibov, ki so praviloma nezavedni (npr. vzvratna vožnja v avtu, vodenje psa na povodcu, …)

Med izvajanjem terapij vam svetujemo:

 • izbiro pravilnega (udobnega) ležišča, predvsem vzglavnika
 • pitje zadostne količine tekočine (vode), vsaj 1,5 l dnevno
 • zadostna količina spanja, vsaj 6 ur dnevno
 • počitek
 • razgibavanje v primeru dolgotrajnega sedečega dela in prisiljene drže

Na terapije prihajajte zdravi. V kolikor imate vnaprej rezerviran termin in zbolite (prehlad, viroza, vročina, zobobol idr.), sporočite in dogovorili se bomo za nov termin. Termin je potrebno odpovedati tudi v primeru manjšega operativnega posega kot npr. odstranitev znamenja, zoba idr. V primeru nosečnosti na to obvezno opozorite zdravnika.

V primeru, da na terapijo ne morete priti, je termin potrebno odpovedati v roku 24 ur. Odpovedi sprejemamo telefonsko ali preko e-pošte.

Po končanih terapijah se po navodilu zdravnika počasi vrnete na svoje ustaljene aktivnosti. Ob zadnji terapiji vam zdravnik (vezano na diagnozo in potek zdravljenja) predpiše tudi posebne vaje za izboljšanje/vzdrževanje zdravstvenega stanja. Velikokrat je za namen dolgoročno uspešnega zdravljenja potrebno spremeniti svoj življenjski slog. V primeru kroničnih težav priporočamo redne kontrolne preglede oziroma preventivne terapije za dolgoročno spremljanje vašega zdravstvenega stanja.