[email protected] 080 12 03 BreastScan

Kaj je “pravilno sedenje” in kakšen stol je primeren za hrbtenico?

Veliko ljudi, ki z bolečinami v spodnjem delu hrbtenice, prihajajo v naše ordinacije, ob prvem obisku navajajo, da veliko sedijo. Postavljajo vprašanja glede načina sedenja, izbire stola, … Najprej je potrebno pojasniti dve stvari:

  1. Sedimo lahko kratkotrajno ali dolgotrajno. Kratkotrajno sedenje pomeni, da opravljamo delo, pri katerem se občasno tudi usedemo. To je tip dinamičnega dela, ko vsakih nekaj minut vstanemo in se gibamo po prostoru (npr. prodajalna, sprejemnica itd.). Tukaj definicija sedenja ni pomembna. Če se poleg sedenja tudi gibate, ni pomembno, kakšen stol uporabljate, sedite lahko na čemerkoli in vaša drža je pri tem lahko poljubna. Druga stvar je dolgotrajno sedenje. To pomeni, da sedite več ur v kosu, skoncentrirani na delo. Vendar tudi v tem primeru ni nobene znanosti pri izbiri stola. Zapomnite si: potrebujete povsem običajen pisarniški stol. Stol, ki vam ustreza po globini in višini. To pomeni, da se na ta stol lahko usedete popolnoma do konca in da vam naslonjalo sega vsaj do vratu. Višina naj bo takšna, da so vaše noge v kolenu pokrčene za 90 stopinj pri tem pa sta obe stopali na tleh.
  2. Pri kratkem ali dolgotrajnem sedenju je zelo pomembna napetost položaja. Seveda je to odvisno tudi od tega, kaj delate. Je vaše delo stresno? Se vedno mudi, da nekaj zaključite? Vam šef »diha za ovratnik«? Morda si sami nalagate preveč obremenitev? V kolikor ste na katerega od vprašanj odgovorili z DA, zagotovo pri vašem delu prihaja do napetosti v mišicah. Vendar tudi za vas velja, da potrebujete povsem običajen pisarniški stol. Stol, ki bo pokrival in podpiral vašo hrbtenico, na katerem boste sedeli tako, da se boste kljub stresnemu delu počutili sproščeno, brez napetosti v mišicah. Stol, ki bo omogočal položaj, da se lahko osredotočite na delo.

Veliko je vprašanj glede posebnih stolov za aktivno sedenje z imeni kot so ortopedski, medicinski itd. Zapomnite si: takšni stoli ne obstajajo. Stoli za tako imenovano aktivno sedenje so v bistvu slabi stoli. Mnenje zdravnikov je, da to niso stoli, temveč trenažerji (kot naprave v fitnesu). To so stoli, polni vzmeti, pri katerih moramo obdržati popolnoma napeto držo, sicer izgubimo ravnotežje. Podobno velja za sedenje na veliki žogi, kar je bilo pred časom zelo v modi. Ali pa posebne blazine, ki jih namestimo na običajen stol. Z različnimi polnili in »izrastki«, delovali naj bi kot masažne blazine. Vse to je napačno.

Aktivno sedenje zdravniki toplo odsvetujemo vsem ljudem, zdravim in predvsem tistim, ki imajo težave s hrbtenico. Naravna krivina hrbtenice je pri tovrstnem sedenju porušena, hrbet nima prave opore, mišice so ves čas napete. Prestavljajte si, da sedenje na stolu lahko izenačimo z vadbo v fitnesu na napačni napravi. In to več ur dnevno! Dolgotrajna napetost v mišicah poslabša krvni obtok, pojavijo se bolečine v mišicah, ki lahko sčasoma postanejo kronične.

Potem so tukaj stoli brez naslona in stoli s poudarjenim naslonjalom. Prvi so vsekakor smiselni pri opravljanju specifičnih poklicev kot so zobozdravnik, kozmetičarka, frizer, finomehanik,… S takšnim stolom (imenujemo jih tudi jurček ali jahač) se lahko enostavno gibamo po prostoru in nemoteno delamo v prisilni drži. Ker pač delo od nas to zahteva. Vendar naj to delo ne bo dolgotrajno! Privoščimo si redne odmore, najmanj vsakih 30 minut vstanimo in se razgibajmo. Stoli, kjer je hrbtišče preveč poudarjeno, tako, da pri vzravnanem sedenju »pritiska« na ledveni del hrbtenice. Priporočljivo je, da stol podpira spodnji del hrbtenice, lahko pa je hitro preveč. Boljša izbira je, da si to podporo, v kolikor je stol popolnoma ne omogoča, zagotovimo sami; z blazino, zvito brisačo in podobno, do položaja, v katerem boste udobno sedeli.

Torej, pozabite na ortopedske, medicinske, stole za aktivno sedenje. Za te stole velja pregovor, če se malo pošalimo: veliko denarja, malo muzike. Poskrbite za svojo hrbtenico s stolom, ki vam omogoča:

  1. Udobno sedenje. Stol naj ne bo trd, saj v tem primeru prihaja do poslabšanja krvnega obtoka po telesu. Pa tudi ne preveč oblazinjen, da boste lahko ohranili primerno držo.
  2. Nastavljiv po višini. Višina stola naj bo takšna, da sedite s pokrčenimi koleni pod pravim kotom pri čemer sta obe stopali na tleh. Ko se oprete s komolci na mizo so zopet pri vzravnani hrbtenici pokrčeni pod kotom 90 stopinj.

Dodatki kot so naslonjala za roke, nastavljivost po globini, naslonjalo za glavo,…to so možnosti, ki za zdravo sedenje niso potrebni. Na vašem stolu se vedno usedite globoko, do konca. Sedite ob mizi tako, da se jo s prsnim košem dotikate. Višina mize je običajno 75 cm od tal, kar pa ni toliko pomembno, če uporabljamo stol, ki je nastavljiv po višini. Vse je odvisno tudi od naše višine, sploh če smo višji oz. nižji kot običajno. V tem primeru je še posebej pomembna možnost nastavitve višine.

Še nekaj besed o položaju sedenja: Prekrižane noge so preteklost, pozabite to. Prinašajo preveč neželenih posledic, da jih ne bomo niti naštevali. Na stol se usedite do konca v globino sedišča. Ne sedite na robu s stegnjenimi in po možnosti prekrižanimi nogami. V tem primeru prihaja do močne napetosti v spodnjem delu hrbtenice. Večkrat na dan razmislite o svojem sedečem položaju in ga popravite. V nekaj dneh ga boste osvojili.

Če se vam zdi članek uporaben, ga lahko priporočite prijateljem