[email protected] 080 12 03 BreastScan

Hrbtenica na dopustu

 Ko greste na dopust ali potovanje, je skrb za zdravje hrbtenice, predvsem za tiste, ki imajo z njo pogoste težave, zelo pomembno. Morda se boste soočali z dolgimi urami sedenja, dvigovanjem prtljage in spremenjenimi okolji, predvsem pri temperaturah okolja in ležišču.

 Pri »hrbtenici na dopustu« je ključno zagotoviti, da ohranjate dobro počutje in zmanjšujete obremenitve. Za vas smo zbrali nekaj koristnih nasvetov:

1.     Izberite udobno nastanitev: pri rezervaciji hotela ali apartmaja preverite, ali ponujajo udobne postelje in dobro opremljene prostore. Predvsem je pomembno kakovostno ležišče in vzglavnik. Slednjega lahko, če imate težave z vratnim delom, prinesete tudi s seboj.

2.     Prilagodite svojo pot: če potujete na dolge razdalje, razmislite o načinu prevoza in termina vožnje. Na primer: izberite let, ki bo zmanjšal čas potovanja, izberite vlak namesto avtobusa, saj je potovanje z vlakom zaradi manj tresljajev za hrbtenico bolj udobno, v kolikor potujete z avtom, izberite čas odhoda, kjer se boste kaj najbolj izognili morebitnim zastojem in s tem podaljšanju časa potovanja.

3.     Pravilna drža med dolgimi vožnjami: če potujete na dolge razdalje, poskrbite za pravilno držo. Naslonite se nazaj v sedež in uporabite vzglavnik ali oporo za spodnji del hrbta, da podprete naravno krivino hrbtenice. Redno si privoščite odmore, da se raztegnete in sprehodite.

4.     Omejite sedenje: če boste večino časa preživeli na plaži, se izogibajte dolgotrajnem sedenju na betonu ali trdem pesku. Namesto tega uporabite ležalnih ali blazino za ustrezno podporo hrbtenici.

5.     Plavanje: plavanje je odlična dejavnost hrbtenico, saj jo razbremeni in krepi mišice. Pri tem morate biti pozorni, da ni priporočljivo dolgotrajno prsno plavanje, v kolikor imate težave z vratnim delom hrbtenice, vsem, z že obstoječimi težavami pa toplo odsvetujemo zadrževanje v hladni vodi.

6.     Preoblecite si mokre kopalke: za tiste, ki imate težave z ledvenim delom hrbtenice (križem), je zelo pomembno, da mokrih oblačil ne ohranjate na telesu. Bolečine se lahko zaradi tega pojavijo čez noč!

7.     Nosite udobno obutev: če se nameravate veliko sprehajati ali raziskovati dopustniško destinacijo, nosite udobne čevlje, ki zagotavljajo oporo in blaženje, s tem se bo zmanjšala obremenitev hrbtenice med hojo.

8.     Pazite na dvigovanje prtljage: pri pakiranju in prenašanju prtljage uporabljajte pravilno tehniko dvigovanja. Razporedite težo prtljage med obe roki in uporabite mišice nog pri dvigovanju. Če potujete z letalom, na letališču uporabite prtljažne vozičke. Prav tako izberite kovčke z dobrimi kolesi in priročnimi ročaju, da jo lažje vlečete ali potiskate, namesto, da bi jo nenehno dvigovali.

9.     Pijte veliko tekočine: poskrbite, da boste ostali hidrirani med potovanjem in tudi med dopustom. Dovolj vode je ključno za zdravje sklepov in medvretenčnih ploščic.

10.  Poslušajte svoje telo: najpomembnejše je poslušanje svojega telesa. Če čutite bolečine ali nelagodje v hrbtenici, si vzemite čas za počitek in po potrebi poiščite zdravniško pomoč.

Nasvet je pripravila ekipa MOGY zdravnikov. V kolikor imate še kakšno vprašanje, nas pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 12 03 vsak delovnik med 8. in 18. uro. Z veseljem vam bomo svetovali.

www.mogy.si

 

 

Če se vam zdi članek uporaben, ga lahko priporočite prijateljem