[email protected] 080 12 03 BreastScan

Operacija hrbtenice

Hrbtenica je steber človeškega telesa, na katero »so pripeti« okončine, glava in številni organi. Sestavljajo jo 33 vretenc, od katerih je prvih 24 gibljivih (vratna, prsna in ledvena vretenca) ter v spodnjem delu zraščena križnična in trtična vretenca. Med vretenci kot nekakšen amortizer delujejo medvretenčne ploščice, v prostorih med vretenci izhajajo številni živčni pleteži, ovija jo hrbtenjača.

Vsak človek naj bi vsaj enkrat imel težave, ki so povezane s hrbtenico. Pri majhnih in občasnih težavah je dovolj domača samopomoč, ob močnejših bolečinah navadno obiščemo zdravnika in posežemo po protibolečinskih zdravilih in različnih pripomočkih, če se težave ponavljajo, poskusimo z različnimi terapijami, … Vsaj praviloma je tako.

Pogosto pa se v povezavi z okvaro hrbtenice govori o operaciji. In kdaj je ta res potrebna?

Operacija hrbtenice se lahko izvede kot nujni postopek ali pa je načrtovana kot bolj elektivna operacija.

 1. Nujna operacija hrbtenice se običajno izvaja, kadar obstaja nevarnost za življenje ali trajno invalidnost pacienta, če se posega ne izvede takoj. Primeri, ko je operacija hrbtenice nujna:
 • akutna spinalna poškodba, ki ogroža življenje pacienta
 • nestabilnost, ki ogroža hrbtenjačo (t.i. spondilolisteza)
 • ukleščenost hrbtenjače zaradi tumorja ali drugih nujnih razlogov
 • akutna disfunkcija mehurja ali črevesja, ki je posledica stiskanja živčnih korenin v hrbtenici
 • Elektivna operacija pomeni, da jo zdravnik specialist zaradi težav, ki jih človek ima, priporoča. Naj vas pred vašo odločitvijo za operacijo na hrbtenici pregleda več zdravnikov. Pridobite si drugo mnenje. Zakaj? Ker se lahko pri nenujnih stanjih kar 85 % ljudi pozdravi brez operativnega posega.  

Čeprav lahko operacija hrbtenice pomaga pri lajšanju bolečin in izboljšanju stanja, je v večini primerov konzervativno zdravljenje dovolj učinkovito. Operacija hrbtenice ima lahko tudi nekatere zaplete in tveganja, zato se ji, če je le mogoče, poskusimo izogniti, če ni nujno potrebna.

Obstaja več načinov konzervativnega zdravljenja, ki lahko pomagajo pri lajšanju simptomov in izboljšanju stanja:

 • Fizioterapija: terapevtske vaje, ki krepijo mišice hrbta in pomagajo izboljšati gibljivost in držo.
 • Zdravila: protibolečinska zdravila, nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID) in mišični relaksanti
 • Injekcije: epiduralne injekcije kortikosteroidov ali anestetikov lahko pomagajo lajšati bolečine in vnetje
 • Akupunktura: alternativna metoda, ki se uporablja za lajšanje bolečin in izboljšanje gibanja.
 • Manualna medicina: celostna obravnava, ki vključuje uporabo ročnih tehnik zdravnikov specialistov

V ordinacijah MOGY s terapijami manualne medicine zdravniki specialisti nevrologi in ortopedi uspešno pomagajo številnim ljudem, med drugim tudi veliko takšnim, ki na prvi pregled pridejo z napotnico za operativni poseg na hrbtenici. Izjemno uspešne so terapije pri diagnozah protruzija in hernija diska. S pomočjo medicinske dokumentacije (posnetki RTG, MR, CT itd.) in kliničnega pregleda zdravnik oceni dejansko stanje in svetuje glede možnosti in uspešnosti nadaljnjega zdravljenja.

V kolikor obstajajo indikacije za zdravljenje, se pacientu predpiše 4-6 terapij. Terapije so individualne, prilagojene posamezniku in kar je prava redkost: izvaja jih zdravnik specialist. Tako pacienta zdravnik spremlja od začetka do konca zdravljenja, mu svetuje, ga usmerja in ocenjuje napredek.

Zapomnite si: operacija na hrbtenici je nujna le v redkih primerih. Posvetujte se, ali pri vas obstaja nujno stanje, preden se odločite za poseg. Naj bo le-ta vaša zadnja izbira, preden poskusite različne oblike in možnosti konzervativnega zdravljenja.

Nasvet je pripravila ekipa MOGY zdravnikov. V kolikor imate še kakšno vprašanje, nas pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 12 03 vsak delovnik med 8. in 18. uro. Z veseljem vam bomo svetovali.

Če se vam zdi članek uporaben, ga lahko priporočite prijateljem