[email protected] 080 12 03 BreastScan

Bolečina v križu

Tako, kot je veliko različnih oblik bolečine v križu, je veliko tudi vzrokov zanjo. Bolečina je lahko ostra, kot bi nas nekdo zarezal z nožem, utripajoča, ostra ob premikanju, najbolj pogosta je zjutraj ali ponoči. Če traja manj kot 3 mesece gre za akutno bolečino, v primeru daljše bolečine pa kronična.
Za bolečino v križu obstajajo številni različni vzroki. Najpogostejše so obrabne spremembe, ki napredujejo z leti, pomembno vlogo pri tem imajo tudi dedne posebnosti. Veliko težav s križem pa si »pridelamo« sami: dvigovanje bremen na napačen način, poškodbe, nepravilno sedenje, preobremenjenost in tako naprej.

Vaše možnosti za pojav bolečine v križu se bistveno povečajo, če:
 – imate prekomerno telesno težo
 – kadite
 – niste redno fizično aktivni.
Tisti, ki večino delovnega in prostega preživite v sedečem ali ležečem položaju, imate še veliko večje možnosti za degeneracijo in poškodbe hrbtenice, s tem pa tudi bolečine v križu. Pomembno vlogo igra tudi genetika, na katero žal nimamo vpliva.

Vzroki za bolečino v križu
1. Akutna bolečina
Ta bolečina skoraj vedno nastane na enak način – zaradi dvigovanja ali premikanja težkih predmetov (na primer pohištva) ali po težkem fizičnem delu. Zaradi preobremenjenosti ali nepravilnega giba pride do natega mišic ali vezi. Bolečina je močna, vendar ne dolgotrajna. Običajno mine v nekaj dneh.

2. Kronična bolečina
Vzroki kronične bolečine so najbolj pogosti pri:
– nepravilni drži; predvsem dolgotrajnem sedenju za računalnikom ali vožnji v avtomobilu
– izpostavljenosti stresu ali čustveni obremenjenosti; pri tem pride do močne napetosti v mišicah
– nosečnosti; hrbtenica je v tem obdobju dodatno obremenjena, spremeni se težišče, poveča se telesna teža, zaradi hormonskega neravnovesja se lahko zmehčajo nekatere vezi, ki podpirajo hrbtenico
– degenerativne spremembe; predvsem osteoartroza pri starejših in ankilozirajoči spondilitis pri mlajših
– utesnitev živca zaradi okvare medvretenčne ploščice; bolečina v tem primeru nastane postopoma in se kaže z ostrimi bolečinami v predelu križa, ki lahko sevajo v zadnjico in nogo (išijas)
– bolečina, ki izvira iz kosti je lahko posledica rakavih kostnih zasevkov
– bolezni notranjih organov; vnetje v področju medenice, obolenje ledvic, vnetje želodca ali dvanajsternika se prav tako lahko kažejo kot bolečina v križu.

Kaj lahko storimo, ko nastopi bolečina?
Ko nas »vseka« v križu, je potreben počitek. Bolečino lahko krajši čas blažite z jemanjem protibolečinskimi zdravili, ki so na voljo brez recepta. Če bolečina vztraja več kot dva dni, je potrebno poiskati vzrok. Obiščite zdravnika, ki bo opravil klinični pregled in vas po potrebi poslal na dodatne preiskave.

Nasvet je pripravila ekipa MOGY zdravnikov. V kolikor imate še kakšno vprašanje, nas pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 12 03 vsak delovnik med 8. in 18. uro. Z veseljem vam bomo svetovali.

www.mogy.si


Če se vam zdi članek uporaben, ga lahko priporočite prijateljem