[email protected] 080 12 03 BreastScan

Fizično delo krepi telo, pa tudi hrbtenico?

Strokovnjaki ves čas opozarjajo na prisilno držo, težave, ki so posledice sedečega dela, stresa, 8-urnega sedenja pred računalnikom, … kar zahteva redne odmore, razgibavanje, pomembno je, kako sedimo itd.

Pa res vsi samo sedimo? Kaj pa delavci v proizvodnji, skladiščih, kmetje, gozdarji, gasilci,… in še bi lahko naštevali. Pri svojem delu se veliko ljudi vsak dan ukvarja z dvigovanjem težkih predmetov, potiskanjem, vibriranjem strojev, vleko, … Pa je to za hrbtenico zdravo? Strokovnjaki si pri tem še vedno niso enotni, kajti fizično delo naj bi krepilo mišično in vezivno tkivo ter s tem pomagalo uravnavati gibalni stereotip. Po drugi strani pa tudi pri delu (enako kot pri športu) hitro presežemo mejo zdravega gibanja, kar vodi v prezgodnje obrabne spremembe hrbtenice in sklepov.

Pomembno je predvsem:

–        da pravilno dvigamo/potiskamo/vlečemo

–        da prenehamo z delom, ko začutimo bolečino

–        da ne presežemo svojih zmožnosti

Bolezni hrbtenice so pri delavcih, ki opravljajo težko fizično delo, najpogostejši vzrok dolgotrajnih bolniških odsotnosti. To vsekakor pomeni, da so določena dela za človeka pretežka oziroma niso prilagojena njegovim fizičnim sposobnostim, tudi glede na starost delavca. V sodobnem svetu pa se na žalost poudarja hitrost, sledenje planov, kakovost opravljenega dela, ki je določeno do potankosti,… Bodite vestni v okviru svojih zmožnosti in pri tem ne pozabite na svoje zdravje. Službo lahko zamenjate, zdravje pa je samo eno!

Nasvet je pripravila ekipa MOGY zdravnikov. V kolikor imate še kakšno vprašanje, nas pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 12 03 vsak delovnik med 8. in 18. uro. Z veseljem vam bomo svetovali.

 

 

Če se vam zdi članek uporaben, ga lahko priporočite prijateljem