[email protected] 080 12 03 BreastScan

8 najpogostejših diagnoz za bolečine v hrbtenici

1.     Protruzija in hernija diska

Medvretenčna ploščica nam omogoča blaženje vibracij in prenosov teže na hrbtenico. Deluje kot neke vrste amortizer, omogoča pa tudi gibanje. Med posameznimi vretenci ob straneh ustvari prostor, ki omogoča živčnim koreninam izhod iz hrbtenjače. Okvari medvretenčne ploščice, katere ovojnica je še ohranjena (protruzija) in okvara ploščice skupaj z ovojnico (hernija) lahko spremlja izredno močna bolečina v hrbtenici.

2.     Lumbalgija ali lumboišialgija

Gre za bolečino, ki iz hrbtenice seva v nogo do kolena, gležnja ali do stopal. Poleg bolečine so pogosti tudi mravljinčenje, otopelost in nemoč. Vzrok so največkrat spremembe v spodnjem delu ledvene hrbtenice (draženje živcev), ki so lahko posledice obrabe, poškodb ali preobremenjenosti.

3.     Spondiloza

Spondiloza je vrsta obrabne spremembe, pri kateri se medvretenčna ploščica tanjša, zmanjšuje se tudi prostor med posameznimi vretenci, nastajajo lahko kostni izrastki ali osteofiti, ki lahko povzročijo draženje živčnih korenin. To stanje povzroča t.i. radikularno bolečino, ki seva v tiste predele telesa, ki jih utesnjen živec oživčuje, največkrat spodnje ali zgornje okončine.

4.     Spondiloliza

Gre za »razstapljanje« vretenca, kjer najbolj pogosto prihaja do poškodbe zgornjega dela, pri čemer pride do zmanjšane stabilnosti vretenc. Vzrok so lahko dedne posebnosti, poškodbe ali degeneracija.

5.     Spondilolisteza

V tem primeru pride do zdrsa vretenca iz svojega naravnega položaja (nazaj, naprej ali vstran), ki  ga lahko celo zatipamo. Manjšega zdrsa po navadi ne zaznamo, spremembe se pokažejo kasneje kot bolečina v križu, občutki mravljinčenja, pekoče bolečine in zmanjšane gibljivosti.

6.     Spinalna stenoza

Stenoza povzroča zožanje hrbteničnega kanala, skozi katerega poteka hrbtenjača. Povzroča predvsem zmanjšano gibljivost v predelu stenoze in povečane bolečine, ki so lahko občasne ali stalne, pojavljajo pa se predvsem pri gibanju. Vzrok spinalne stenoze je lahko tudi posledica hernije diska ali kostnih izrastkov.

7.     Skolioza

Gre za nepravilno ukrivljenost hrbtenice, ki prizadene tako trda kot mehka tkiva; kosti, mišice in ligamente. Ločimo dve vrsti in sicer funkcionalno skoliozo, ki je začasna motnja z vzroki v obhrbteničnih mišicah in povzroča slabo držo, večkrat tudi neenako dolžino nog. Pri tej obliki skolioze ne prihaja do deformacij kosti in jo je s pravilnimi vajami možno v celoti pozdraviti. Druga vrsta je strukturna skolioza, ki nastane zaradi dednih posebnosti pri razvoju vretenc in je težko ali celo neozdravljiva. V tem primeru lahko sorazmerno uspešno lajšamo simptome (predvsem bolečine), ki se ob tem pojavljajo. Popolnoma ozdravljiva je le pri otrocih v fazi rasti.

7.     Brahialgija ali cervikobrahialgija

Mravljinčenje v rokah, predvsem v prstih, občutki otopelosti ali bolečine so znaki draženja živčnih pletežev v vratnem delu hrbtenice. Pojavi se lahko tudi oteklina na predelu vratne hrbtenice, ramen ali rok. Napetosti vratnih mišic lahko poleg omenjenih težav pozvročajo tudi zmanjšano gibljivost v vratu in ramenskem obroču, glavobole, vrtoglavice in nespečnost. Vzrok so največkrat obrabne spremembe, preobremenjenost, prisilna drža in stres.


Manualna medicina obsega klinično najbolj učinkovite tehnike za diagnosticiranje in zdravljenje težav, povezanih s hrbtenico. Nežne manipulativne tehnike, ki jih izvajajo zdravniki specialisti, se uporabljajo za ponovno vzpostavitev zmanjšane funkcije, odpravljanje bolečin, zmanjševanje mišičnega tonusa in izboljšanje gibljivosti v sklepih.

Nasvet je pripravila ekipa MOGY zdravnikov. V kolikor imate še kakšno vprašanje, nas pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 12 03 vsak delovnik med 8. in 18. uro. Z veseljem vam bomo svetovali.

www.mogy.si

Če se vam zdi članek uporaben, ga lahko priporočite prijateljem