[email protected] 080 12 03 BreastScan

Stres in bolečine v hrbtenici

Težave s hrbtenico so v modernem svetu najbolj pogoste težave odraslih ljudi. Najbolj pogosti vzroki za težave s hrbtenico so:

  1. Degenerativne (obrabne) spremembe na hrbtenici, ki se običajno začnejo izražati po 35. letu starosti
  2. Preobremenitve hrbtenice (težko fizično delo, prisilna drža, …) in
  3. STRES!

Stres je stanje, ki poruši ravnovesje v telesu, ko doživljamo stres, se v telesu zgodijo spremembe, s katerimi nas lastno telo želi zaščititi. Izločata se hormona kortizol in adrenalin, mišice se skrčijo. Posledica tega so mišični spazmi oz. prekomerna napetost mišic, ki se najbolj pogosto občutijo kot bolečine v vratnem delu, ramenskem obroču in vzdolž celotne hrbtenice.
Bolečino, ki jo povzroča stres, je torej psihosomatskega izvora, kar pa nikakor ne pomeni, da je izmišljena!
Stres povzroča dve vrsti bolečin:

  1. Pri stresnih situacijah, ki trajajo dlje časa, se mišice zakrčijo, krvni obtok se zmanjša in pojavijo se bolečine v različnih delih telesa, ki so lahko občasne ali stalne.
  2. Stres lahko doživljamo tudi zaradi bolečin, ki trajajo dlje časa. Zaradi dodatnega stresa (ki nam ga povzročajo bolečine), se mišice dodatno zakrčijo, krvni obtok se poslabša in bolečine se še okrepijo. V tem primeru gre za začaran krog, pri katerem je nujna pomoč zdravnika.

Stresne situacije vsakdo izmed nas doživlja drugače, različno intenzivno. Obstaja veliko načinov, kako dražljaje zmanjšati, poiščite jih na spletu. Prvi korak do zmanjšanja stresa pa je,  da imate radi sebe in svoje telo, si privoščite vsakodnevno sprostitev in se poskušate v čim večji meri izogniti stresnim situacijam. Kajti, ne pozabite – STRES BOLI!

Če se vam zdi članek uporaben, ga lahko priporočite prijateljem