[email protected] 080 12 03 BreastScan

Koliko telesne aktivnosti je dovolj?

Na to vprašanje na žalost ni univerzalnega odgovora, kajti ljudje smo različni in za optimalno psiho-fizično počutje potrebujemo različne oblike in intenzivnost vadbe.
Pomagajo pa vam lahko naslednje ugotovitve:
– Če želite izgubiti odvečne kilograme je potrebno biti telesno aktiven vsaj 45 minut petkrat na teden.
– Za ohranjanje telesne aktivnosti in zdravja pa je dovolj že 30 minut hoje ali 15 minut vožnje s kolesom, teka ali plavanja na dan.
Zmerna telesna aktivnost tudi dokazano zmanjšuje indikator vnetja v telesu, tako imenovani faktor CRP, ki ga vsi poznamo, ko zbolimo. Neposredno je višina CRP-ja povezana tudi s srčno-žilnimi obolenji.
Optimalno gibanje in ukvarjanje s športom je eno od zagotovil za dolgo in zdravo življenje. Vendar zapomnite si: optimalno ne pomeni do meja svojih zmožnosti! Nikakor ne do faze bolečin, napetosti v mišicah ter bolečin v hrbtenici in sklepih.
Dobra vadba je kot močno zdravilo, do določene mere telo zdravi, krepi in ga ohranja v dobri kondiciji. Na splošno velja, da ljudje, ki se redno gibljejo, živijo sedem let dlje. Če je aktivnosti preveč, pa ima vadba tudi nasprotne učinke: negativno vpliva na zdravje in življenjsko dobo celo skrajšuje! To še posebej velja za ekstremne športnike in starostnike, ki športno aktivnost ne prilagodijo svojim letom. V  telesu se po neprilagojeni vadbi stopnja srčnega troponina, ki je sicer signalizator za srčni infarkt, poveča za kar 50 odstotkov! Troponin se v telesu sprosti, ko je srčna mišica v stiski. Ob dolgotrajnih in napornih vadbah je srce izredno obremenjeno, zato je črpanje preintenzivno.
Tek za dolgo življenje?
Optimalna količina teka za dolgo življenjsko dobo je 15 do 25 km na teden. Ne velja rek: več bomo tekli, bolj bomo zdravi! Tisti, ki s tekom pretiravajo, si naredijo enako škodo kot tisti, ki se sploh ne gibljejo.
Posledice pretiravanja s športom se ne pojavijo čez noč, ampak se pokažejo z leti. Obsesija, ki velja tudi med Slovenci, predvsem v zadnjih letih, je očitna. Na tekaških, kolesarskih maratonih, v gorah in na štadionih, je vsako leto več športnikov, ki želijo doseči svoj cilj. Ne postavite si previsokih ciljev. Športna aktivnost naj bo zmerna, zdrava, predvsem pa sproščujoča. Herojske razdalje, ki vam jih beležijo telefoni in pametne ure, vam lahko zelo škodijo!
Največ koristnega lahko naredite z gibanjem, ki traja 15-30 minut vsak dan. Za zdravje ni dobro, da se preobremenimo. Preobremenitev lahko vodi do poškodb, prezgodnjih obrabnih sprememb in posledično bolečinskih občutkov v različnih delih telesa.
Če se vam zdi članek uporaben, ga lahko priporočite prijateljem