[email protected] 080 12 03 BreastScan

Zakaj pride do bolečin v hrbtenici?

Kar ¾ ljudi ima v odrasli dobi vsaj enkrat težave, ki so povezane s hrbtenico. Najpogosteje so to bolečine v križu, nekoliko manj v vratnem delu. Mnogi izmed njih z bolečinami praktično živijo več let, zaradi bolečin niso več aktivni, pojavi se tudi nespečnost. Ste med njimi tudi vi?

Bolečine v hrbtenici imajo številne različne vzroke, večinoma pa gre za napredovane obrabne spremembe. Najpogostejše so bolečine v ledvenem in vratnem delu, ki sta tudi najbolj gibljiva. Bolečine se lahko selijo tudi v okončine (noge in roke), pogosto mravljinčijo in imamo občutek zmanjšane moči. Bolečine v vratnem delu se lahko kasneje izrazijo tudi kot glavoboli, vrtoglavice in nespečnost.

Najpogostejši dejavniki tveganja za pojav bolečin v hrbtenici, so:

  • nepravilni gibi
  • slaba telesna drža
  • nepravilen položaj na delovnem mestu
  • preobremenjenost (v službi ali pri športni aktivnosti)
  • premajhna fizična aktivnost, ki vodi v oslabelost mišic
  • stres, ki traja dlje časa
  • prevelika telesna teža

Kaj je »lepa drža«?
Že kot majhnemu otroku so vam verjetno govorili, da se morate lepo držati. Ramena nazaj, glavo gor, trebuh noter! 😊 In še kako prav so imeli. Nepravilno ukrivljena hrbtenica povzroča veliko težav: zakrčene mišice, ki povzročajo slabšo prekrvavitev, to vodi v (pre)zgodnje obrabne spremembe in bolečine. Prav tako napačna ukrivljenost hrbtenice onemogoča pravilno dihanje, nižja vrednost kisika v krvi pa dolgoročno povzroča številne, tudi resne bolezni in težave, saj se prsni koš in pljuča ne raztezajo dovolj. Najpogosteje nepravilno držo razvijejo ljudje, ki veliko sedijo, pa tudi tisti, ki so manj fizično aktivni. Pomembno je tudi pravilno spanje. Nepravilna drža se hitro odrazi tudi na videz: ramena dobijo okroglo obliko, za vratom je vidna izboklina, kot grba, drža je ukrivljena naprej.

Za vas imamo enostavno rešitev

Bolečine v hrbtenici lahko preprečimo, če svojemu telesu privoščimo zdrav način življenja. Z zdravo prehrano nadzorujemo telesno težo, z zmerno aktivnostjo vzdržujemo kondicijo in s športom ne pretiravamo! Zadostuje polurni sprehod vsaj trikrat na teden, poleg tega se na svežem zraku naužijemo tudi kisika in vitamina D. Sprehod je sprostitev za telo in duha, potrebujete samo ustrezno obutev in nekaj dobre volje. Ne odlašajte, začnite že danes!

Nasvet je pripravila ekipa MOGY zdravnikov. V kolikor imate še kakšno vprašanje, nas pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 12 03 vsak delovnik med 8. in 18. uro. Z veseljem vam bomo svetovali.

www.mogy.si

 

Če se vam zdi članek uporaben, ga lahko priporočite prijateljem