[email protected] 080 12 03 BreastScan

Športi, ki krepijo hrbtenico

Vsi, ki imamo težave s hrbtenico ali sklepi, moramo biti še posebej pozorno na to, koliko in s katerimi športi se ukvarjamo. Obstaja kar nekaj športnih aktivnosti, ki za »hrbteničarje«, kot se ljudje, ki jim hrbtenica povzroča težave, sami pogosto poimenujejo.

V kolikor imate težave s hrbtenico, predvsem tisti, ki vas mučijo simptomi sprememb medvretenčnih ploščic (protruzija, hernija diska), se v velikem loku izogibajte:

  • športov s poskoki (odbojka, košarka, …)
  • aktivnostim, kjer je hrbtenica preveč gibljiva zaradi sunkovitih gibov (npr. rokomet)
  • aktivnostim, kjer prihaja do velikih vibracij (gorsko kolesarjenje, motokros, …)
  •  ljudem, ki imajo težave z vratnim delom hrbtenice se odsvetuje tudi kolesarjenje zaradi prisilne drže
  • Pri težavah s sklepi spodnjih okončin (predvsem kolena) se izgogibajte tudi hoji v hribe, saj so sklepi zelo obremenjeni pri spustu

Kateri pa so tisti športi, ki hrbtenico krepijo in ji vsakič znova povrnejo zdravje?

  1. Plavanje

Plavanje preobrazi celotno telo, izboljša prekrvavitev in vas dobesedno pomladi! Pri ljudeh, ki imajo težave z vratnim delom hrbtenice, je še posebej priporočljivo hrbtno plavanje. Vodoravni položaj pri plavanju deluje kot protiutež prisilni drži, ko sedite za računalnikom ali opravljate druga ponavljajoča dela.

2. Hoja

Hoja naj bo na vašem dnevnem redu, zanjo ne potrebujete nobene posebne opreme. Namesto avta ali kolesa se po opravkih odpravite peš, namesto dvigala uporabite stopnice. Če vam bolečine preprečujejo daljšo hojo, začnite počasi. Lahko samo 5 minut na dan. Sčasoma boste pripravljeni na daljše ture.

3. Tek

Tek naj bi po novih raziskavah sodil med športe, ki krepijo hrbtenico. Dokazano je namreč, da s tekom lahko zmanjšamo bolečine v križu. Tek naj bo po ravnih površinah, če je le možno, se izogibajte trde podlage kot je asfalt.

4. Smučarski tek

Do zime je še daleč, je pa pravi čas, da si po znižanih cenah poleti nabavite tekaško opremo! Za razliko od smučanja je smučarski tek ugodnejši, predvsem pa bolj varen. V Sloveniji imamo veliko odličnih prog. Ko boste enkrat poskusili, ne boste želeli odnehati, preverjeno!

Nasvet je pripravila ekipa MOGY zdravnikov. V kolikor imate še kakšno vprašanje, nas pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 12 03 vsak delovnik med 8. in 18. uro. Z veseljem vam bomo svetovali.

www.mogy.si

 

 

Če se vam zdi članek uporaben, ga lahko priporočite prijateljem