O metodi BreastScan

Preventivni pregled z metodo BreastScan omogoča odkrivanje najzgodnejših sprememb v tkivu dojke.  BreastScan temelji na podlagi najnovejše tehnologije merjenja globinske temperature tkiva in s tem predstavlja učinkovito metodo za diagnostiko dojk v zgodnji fazi bolezni. Bolezenska stanja se namreč odražajo s spremembami v metabolizu celic, ki se v telesu pokažejo na podlagi spremembe temperature. Več desetletji znanstvenih raziskav je potrdilo učinkovito uporabo globinske termometrije v medicinske namene.

Metoda BreastScan temelji na merjenju spremembe temperature na površini, kot tudi v globini tkiva dojke in je s tem edina naprava v svetovnem merilu, ki to zmore. Pri tem odlično dopolnjuje obstoječe diagnostične metode, ima pa tudi nekaj prednosti v primerjavi z mamografijo, ki je trenutno v svetu najbolj razširjena metoda preventivne diagnostike:

  • metoda BreastScan zazna že zgodnje procese v tkivu dojke, medtem ko npr. mamografija bolezen odkrije šele z nastankom tumorja. V povprečju je tumor z mamografijo diagnosticiran pri velikosti 0,7 cm, več let po začetku bolezni,
  • je neboleča in neinvazivna metoda (brez sevanja),
  • primerna za vse starosti (tudi za mlajše ženske).

Najnovejša metoda BreastScan, ki v tujini, predvsem v ZDA, Kanadi, Veliki Britaniji in Avstraliji, prevzema vse pomembnejšo vlogo pri diagnostiki dojk, ima to prednost, da odkrije spremembe v tkivu že v najzgodnejših fazah, torej na samem začetku bolezni. Metoda je popolnoma neinvazivna (brez sevanja), saj naprava BreastScan deluje kot sprejemnik, ki z izredno natančnostjo meri temperaturo tkiva v globini do 8 cm. Gre za globinsko mikrovalovno termometrijo, ki se od same termometrije razlikuje po tem, da slednja meri zgolj površinsko temperaturo, spremembe v dojki pa se v večini primerov pojavljajo v globini tkiva. Metoda BreastScan je obenem tudi popolnoma neboleča, meritve lahko neomejeno ponavljamo. Njena velika prednost pa je, da je primerna za vse starosti, tudi za mlajše ženske, medtem ko je preventivna mamografija priporočljiva za ženske po 50. letu. Na podlagi strokovnih analitičnih predvidevanj bi lahko z uvedbo in uporabo metode BreastScan v sistemu javnega zdravstva zmanjšali umrljivost žensk za posledicam raka dojke za približno 50 %.

V Sloveniji se metoda BreastScan izvaja že več kot 20 let. Ordinacije MO-GY, kjer opravljajo preglede dojk z metodo BreastScan najdemo v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici. Pregled traja približno 40 minut, poleg kliničnega pregleda in pregleda z metodo ste posledično vključeni tudi v BreastScan preventivni program, ki omogoča brezplačne nasvete, delavnice ter kontrolne preglede.

Metoda BreastScan meri spremembo temperature v globini tkiva dojke in je s tem edina naprava v svetovnem merilu, ki to zmore (vse ostale merijo le površinsko temperaturo). S tem projektom se že od leta 1995 aktivno ukvarja tudi slovensko podjetje MO-GY d.o.o. in je zanj prejelo dve največji priznanji na osrednjih svetovnih sejmih novosti: V Ženevi priznanje za najbojšo novost s področja medicine, v Nurnbergu pa Grand Prix sejma. Rezultati kliničnih preizkusov kažejo bistveno višjo natančnost zgodnjega odkrivanja bolezni dojk (okoli 90%), v kombinaciji z mamografijo pa celo preko 95 % natančnost. Ocenjujemo, da se bo z uvedbo metode Breastscan zmanjšala umrljivost za rakom dojke do 50%.

Prednosti metode v primerjavi z mamografijo

Mamografija je trenutno v svetu najbolj razširjena metoda preventivnega pregleda dojk, vendar ima tri bistvene pomanjkljivosti, katere poskuša dopolniti metoda BreastScan:

  1. Bolezen »vidi« šele z nastankom tumorja. V povprečju je tumor z mamografijo diagnosticiran pri velikosti 1,4 cm, tak nastane pa šele 5 do 7 let po pričetku bolezni;
  2. Pri mlajših ženskah (do menopavze) je mamografija slabo pregledna in ni priporočljiva;
  3. Pri pregledu dojk z mamografijo pride do presije dojk in sevanja, zato se slikanja lahko ponavljajo v redkejših časovnih intervalih.

Prednosti metode BreastScan so:

 – Zgodnje odkrivanje bolezni

 – Možnost diagnostike tudi pri mlajših ženskah

 – Metoda je neinvazivna (brez sevanja)

  1. Zgodnje odkrivanje

Osnovno dejstvo je, da se rak dojke kot bolezen prične razvijati že 3 do 5 let preden se pojavi tumor, ki je viden. Ves ta čas so pregledi z mamografijo praktično lažno negativni, saj mamograf »vidi« bolezen šele takrat,  ko je viden tumor.

graf_rast_tumorja

Gornji graf prikazuje povprečno rast tumorja v dojki. Razdeljen je na dve področji:

–          Del grafa na desni strani predstavlja čas, ko je tumor večji od 1 cm in je zaznaven z mamografijo (tako imenovana klinična faza obolenja).

–          Za metodo BreaScan je zanimiv levi del grafa (predklinična faza), ki prikazuje začetno fazo obolenja, ko je tumor manjši od 1 cm. To obdobje je seveda odvisno od hitrosti rasti tumorja in v povprečju traja 3 do 6 let.

2.       Možnost diagnostike pri mlajših ženskah

Rak dojke je pri mlajših ženskah (do 40 let) sicer bolj redek, vendar pa je običajno veliko bolj nevaren in progresiven. Zato je metoda BreastScan zelo primerna tudi za ta del populacije, saj se natančnost metode še povečuje s progresivnostjo bolezni.

3.       Metoda je neinvazivna

Merilni senzor pri metodi Breatscan deluje le kot sprejemnik, zato pri pregledu ni nikakršnih bolečin niti sevanja. Zaradi tega je možna tudi poljubna ponovljivost merjenja.

Princip metode BreastScan

Temperatura je eden glavnih pokazateljev zdravstvenega stanja človeškega organizma. V večini primerov bolezni pride do previsoke ali prenizke metabolne aktivnosti organov v globini, kar nas opozori, da je potrebno  podrobneje preiskati področje prizadetega organa.

Pri dojkah se pri večini bolezni (razen npr. pri kalcinacijah) tkivo odzove s spremembo temperature, ki je lahko spremenjena pri celem tkivu (vnetja), pri večini bolezni pa je lokalna. S posebno občutljivo sondo lahko izmerimo temperaturo v globini tkiva dojke, ne da bi pri tem posegali v telo. Temperatura se tako izmeri na devetih različnih mestih na vsaki dojki, primerjajo se simetrične točke obeh dojk. Podatki so računalniško obdelani, rezultati grafično oblikovani v obliki primerjalnega grafa in grafa temperaturnega polja. Izdelan je tudi ekspertni sistem, ki oceni stopnjo obolenja in prikaže podatke za primerjalno analizo. Na osnovi tega sistema lahko najdemo pacientko, ki je bila z rezultati najbližje trenutno merjeni pacientki. Ta informacija nam daje dodatno osnovo za postavitev diagnoze.

Rezultati meritev se  delijo v tri skupine.

V prvi skupini so pacientke, katerih rezultati so normalni, takih je preko 70 % in jih naročimo na kontrolni pregled čez 1-2 leti.

Druga skupina so pacientke, ki imajo določena temperaturna odstopanja. Takim svetujemo kontrolni pregled čez 3 do 8 mesecev. V kolikor so odstopanja na kontrolnem pregledu enaka ali večja, jih uvrstimo v skupino 3.

V tretji skupini so pacientke z večjimi temperaturnimi odstopanji. Te pacientke pošiljamo na dodatne specialistične preglede.

Pacientkam iz tretje skupine svetujemo pregled pri prof. dr Janezu Kuhlju, ki je tudi razvil metodo zdravljenja določenih benignih obolenj. Rezultate njegovih terapij objektivno ocenjujemo preko metode BreastScan.

Pregledi dojk z metodo BreastScan opravljajo v ordinacijah MO-GY v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici.

Kdaj na pregled dojk

Priprava na pregled dojk z metodo BreastScan

Samopregledovanje dojk

Preventivni program BreastScan

RAMED d.o.o., Moste 68 B, 1218 Komenda.